Skip to content

Fängelse för kvinna som inte bokfört eller betalat skatt för sin enskilda firma

Åtta månaders fängelse blev straffet för en kvinna som varken hade bokfört sina konsultinkomster eller betalat skatt för dem i sin enskilda firma. 

Skatteverket beslutade att utreda en kvinna som inte redovisat någon inkomst i sin deklaration. Av granskningen framgick att kvinnan bedrev en enskild firma och av kontoutdrag kunde Skatteverket se att hon hade mottagit utbetalningar på drygt två miljoner kronor från företag som hon arbetat som konsult åt.

Vid husrannsakan påträffades dock ingen bokföring och hon åtalades senare vid tingsrätten.

Kvinnan hävdade att hon hade bokfört verksamheten på fyra excel-ark och eftersom hon enbart mottagit 20 fakturor, trodde hon att dettaa räckte. Hon påstod därför att hon inte hade något uppsåt.

Tingsrätten ansåg dock att hon uppsåtligen hade lämnat oriktig uppgift i sin deklaration och att hon dessutom inte deklarerat för mervärdesskatt. Underlåtelsen att deklarera för inkomst och mervärdesskatt bedömdes ha gjorts i näringsverksamheten och åtalet för grovt skattebrott var därför styrkt.

Hennes påstående om excel-arken ansågs dessutom vara osanna. Hon dömdes därför också för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till åtta månaders fängelse.

Hovrätten fasteställer nu tingsrättens dom.

 

Maria Kronvall

 

Foto: Hasse Holberg/Scanpix

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt