Skip to content

Fälldes på andrahandsuppgifter för tafsande mot flickor - fallet tas inte upp i HD

Den 33-årige mannen friades av tingsrätten efter att ha åtalats för att ha tafsat på två unga flickor i en bubbelppol på ett äventyrsbad.Orsaken var att bevisningen endast utgjordes av andrahandsuppgifter från vittnen som inte sett själva händelsen. Hovrätten fällde senare mannen och HD nekar honom nu prövningstillstånd.

En nu 33-årig man stod åtalad för att ha ofredat två unga flickor på äventyrsbadet Sydpoolen utanför Stockholm. De två flickorna uppgav att mannen hade rört vid dem då de suttit i bubbelpoolen och den ena flickan berättade att hon försökt flytta sig ifrån honom men att han då flyttat efter.

Enligt vittnesmål från andra besökare hade flickorna varit upprörda och ledsna och den badvakt som flickorna anmält händelsen till uppgav att han fick intrycket att ”någonting hade hänt”.

Tingsrätten menade att mannens uppgifter om att han oavsiktligt kunde ha berört någon stod mot flickornas berättelser. Eftersom vittnesuppgifterna enligt domstolen endast var andrahandsuppgifter ogillades åtalet.

Tingsrätten skrev i sin dom:

"Såväl den tilltalade som målsägandena har vid huvudförhandlingen och i respektive videoförhör gjort ett trovärdigt intryck och lämnat till synes tillförlitliga uppgifter, av vilka framgår att viss fysisk kontakt har förekommit mellan parterna. Uppgift står emellertid mot uppgift när det gäller frågan om beröringen varit oavsiktlig eller inte. Vid sådant förhållande och då vittnesuppgifterna i den delen inte är annat än andrahandsuppgifter, är det enligt tingsrättens uppfattning inte ställt bortom varje rimligt tvivel att den tilltalade avsiktligt har berört målsägandena på det sätt som åklagaren har påstått. Åtalet ska därför ogillas."

Hovrätten la dock större vikt vid vittnesmålen och baserade sin bedömning på flickornas berättelser. Mannen dömdes därför för sexuellt ofredande till 24 000 kronor i dagsböter samt till att betala 7 000 kronor vardera till flickorna i skadestånd.

Högsta domstolen beslutar nu att inte meddela prövningstillstånd.

  • Alt-texten
    Veronica Hult
  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt