Skip to content

Dagens Juridiks fotografs första möte med Johan och Martin på Arlanda

Trots 14 månader i etiopiskt fängelse verkar Johan hungrig på att börja jobba igen

Planet landade klockan 11:35 på fredagen men Magnus Laupa, fotograf för Dagens Juridik och vän samt kollega till Johan och Martin, var redan tidigt idag på plats på Arlanda och väntade tillsammans med de anhöriga  – Det var spänd men glad stämning, säger han. 

Efter drygt 14 månader under svåra förhållanden i fängelset i Addis Abeba är nu Johan Persson och Martin Schibbye tillbaka till Sverige.

I december 2011 var Magnus Laupa, fotograf för Dagens Juridik, i Etiopien för att vittna i rättegången mot svenskarna.  Johan Persson är en av 17 fotografer knutna till bildbyrån Kontinent som grundats av Laupa. 

Laupa beskriver första mötet med Johan och Martin, efter att de landat på svensk mark, som "en enorm lättnad". 

- När jag såg dem kändes det som att mardrömmen äntligen är över. Det har varit mycket spekulationer om när de ska komma men när jag såg dem var det en enorm lättnad och jag kände "yes - de är hemma igen". 

- Vid första mötet kramades vi om och de tackade mig för att jag hade åkt ner till Etiopien och vittnat. När Johan kom fram till mig lite senare frågade han hur jag mådde. Jag tyckte det var lite roligt att han som har suttit i fängelse så länge frågar mig hur jag mår. Jag svarade att "jag måste fråga detsamma". 

Hur mår de?

-  De mår efter omständigheterna bra. Men det sätter sina spår det som de har varit med om så det kommer nog ta ett tag för dem att landa. 

- De är väldigt taggade att möta pressen men framförallt sina anhöriga. Just nu är det väldigt mycket kramar och närhet för dem med sina familjer. 

Hur är stämningen?

Alla är väldigt glada, det är glädjens dag. Det är otroligt många fotografer och journalister här. Man kan likna situationen med en filmpremiär i Cannes.

Vad händer nu?

Det kommer hållas en presskonferens idag mellan 13.00-15.00 och sedan kommer Johan och Martin att vara med sina anhöriga. 

Kommer de att fortsätta jobba som frilansjournalister?

- Det tror jag men det är bara spekulationer. Johan verkar hungrig på att börja jobba igen. 

- Jag måste säga att jag är oerhört stolt över att ha Johan och Martin som mina kollegor, som verkligen försöker göra skillnad med sina jobb. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram frilandsjournalisternas situation. Johan och Martin har haft mycket stöd från anhöriga, vänner och kollegor som drivit deras sak i Sverige men det är inte alla frilansjournalister som har det.

Foto: Scanpix

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt