Skip to content

Brott på Internet kostar 700 miljarder

Hackers, nätbrott, brottslighet på internet, sociala nätverk

Brottslighet på Internet kostar 1,4 miljarder kronor varje år bara i Sverige. Det visar en ny undersökning av Norton som kartlagt bland annat kostnaden för nätbrott i totalt 24 länder. 

I undersökningen ingår totalt 24 länder och kostnaderna för nätbrott i dessa beräknas uppgå till totalt 700 miljarder kronor. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt företagets årliga rapport, Norton Crime Report, drabbas globalt 18 vuxna av någon form av nätbrott varje sekund. 

Att nätbrottsligheten är så utpräglad beror till en stor del på att många Internetanvändare inte skyddar sina datorer på ett säkert sätt. Undersökningen visar bland annat att så många som 49 procent inte använder sig av säkra lösenord och att de struntar i att byta ut dessa med jämna mellanrum.

 Enligt Norton har nätbrotten flyttat ut på de sociala nätverken, även i Sverige. Statistik från undersökningen visar att 27 procent av dem som använder sig av sociala sajter har utsatts för ett brott på Internet och att åtta procent någon gång har blivit hackade.

Undersökningen visar också att var fjärde svensk nätanvändare någon gång har fått en förfrågan om att ändra sitt lösenord för sitt mejlkonto som uppgetts ha varit utsatt för en attack. Ett tillvägagångssätt som enligt Norton är vanligt bland hackare för att komma åt information. 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt