Skip to content

Bloggare får tolv års fängelse - Vietnam i bottenligan för yttrandefrihet

I Vietnam döms bloggare till tolv års fängelse - landet kan därmed vara sämre än Kina på pressfrihet. 

International Herald Tribune rapporterade under tisdagen att Vietnam nu ytterligare stärker sitt rykte som ett av de länder i världen som är allra sämst på yttrandefrihet.

Skälet till det är det internationellt uppmärksammade fallet med de tre bloggare som skrivit ”statsfientlig propaganda”. Under måndagen kom domen där en av bloggarna dömdes till tolv års fängelse, enbart på grund av sina politiska åsikter. De övriga fick fyra respektive tio års fängelse. 

Vietnam fick omfattande kritik av människorättsorganisationer redan när de tre bloggarna åtalades i april i år.

Den amerikanska ambassaden i Hanoi gick också i måndags ut med ett offentligt uttalade om att det är ”djupt oroande” att bloggare straffas för att ”på ett fredligt sätt ha uttryckt sina politiska åsikter”. 

Domen mot de tre bloggarna kan ytterligare sänka Vietnam i pressfrihetsindex, där landet redan trängs i botten av listan. Reportrar utan gränser har tidigare rankat Vietnam som nummer 172 av totalt 179 länder. Landet ligger därmed strax över länder som Kina och Nordkorea men riskerar nu alltså att rasa. 

De dömda bloggarna är alla medlemmar i en organisation för pressfrihet och yttrandefrihet som de också var med och grundande år 2007. 

 

 

Foto: Scanpix

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt