Skip to content

Bildörrar på ny Audi går inte att stänga på vintern - "väsentligt fel"

Vid minusgrader gick det inte att stänga dörrarna på en nyköpt Audi A5. Bilhandlaren hänvisar till att bilmodellen har en lång bilruta utan övre dörrbåge. Felet är dock "väsentligt" anser Allmänna reklamationsnämnden.

En man som köpte en Audi med nybilsgaranti i april 2010 upptäckte att dörrarna inte gick att stänga när det var minusgrader. Han ville därför häva köpet.

Enligt bilhandlaren har den aktuella bilmodellen en lång bilruta utan övre dörrbåge, vilket gör att rutan behöver sänkas ett par millimeter vid öppning och stängning av dörren. Därför är det viktigt att hela bilrutan rengörs från isbildning, speciellt i nederkant mot skraplist, vilket inte skett i detta fall. På grund av detta har dörrstängningsfunktionen satts ur spel.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, kommer fram till att bilen är felaktig och att detta inte beror på varken ett handhavaandefel eller till exempel is.

Felet är av väsentlig betydelse men bör vara möjligt att åtgärda, menar ARN. Därför bör säljaren ges rätt att utan kostnad för mannen avhjälpa felet. Yrkandet om hävning av köpet avslås därför.

 

 

Foto: Martial Trezzini/Scanpix

  • Alt-texten
    Johanna Haddäng
  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt