Skip to content

Åtta av tio juriststudenter vill göra rättskunskap till ett obligatoriskt ämne redan i grundskolan

Rättskunskap på schemat redan i grundskolan?
Rättskunskap på schemat redan i grundskolan?

Åtta av tio juriststudenter och tingsnotarier anser att rättskunskap borde vara ett obligatoriskt ämne i grundskolan. Det visar en undersökningen som Dagens Juridik har gjort.  ”Det borde vara en självklarhet att redan på lågstadiet börja uppmärksamma juridik. Att tala om skollagen och Barnkonventionen”, säger Dona Hariri, själv jurist och programledare för UR:s ungdomsprogram Justitia som har sänts på SVT 1.

Drygt 800 juridikstudenter och tingsnotarier har fått svara på frågan om de anser att rättskunskap borde vara ett obligatoriskt ämne redan i grundskolan. 78,8 procent svarar ja och 21,2 procent svarar nej.

Juristen Dona Hariri har skrivet en artikel här på Dagens Juridik som tar upp frågan. Hon skriver bland annat:

”Som programledare för ungdomsprogrammet Justitia har jag fått min tes fastslagen – unga har ingen koll på juridik. Det är inte märkligt men anmärkningsvärt.”

”Unga är inte medvetna om att brott inte bara är coolt och tufft utan att det för med sig vissa juridiska konsekvenser i form av till exempel böter. De är ännu mindre medvetna om att en brottslig handling har framtida konsekvenser, att det kan följa med hela livet.”

Frågan om rättskunskap borde göras till ett eget ämne på grundskolan har diskuterats på bland annat Lärarförbundet. Där säger förbundsjuristen Kirsi Piispanen:

- Vår grundinställning är att de här frågorna både kan och ska tillgodoses inom ramen för andra ämnen som till exempel samhällskunskap men också hemkunskapen där eleverna får lära sig en hel del privatekonomi- och juridik.

- Ett av de främsta skälen är att visa att juridik är en del av samhället i övrigt och inte någon isolerad företeelse. Det är principiellt viktigt att visa att man i princip inte kan ta upp ett ämne utan att det finns juridik med.

- Sedan är det naturligtvis så att det är oerhört många ämnen som ska trängas på elevernas scheman och på i vart fall grundskolenivå så finns det inte plats för alla specifika områden som egna ämnen.

 

 Läs Dona Hariris artikel här intill.

Svara även på vår webbfråga.

 

 

Foto:Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt