Skip to content

Annonser om varanungar svenskt artskyddsbrott även på tysk hemsida

En 35-årig reptilforskare annonserade ut åtta stycken ökenvaranungar på en tysk hemsida. Hovrätten har nu slagit fast att svensk domstol är behörig att pröva ärendet och dömer mannen för artskyddsbrott.

35-åringen, som forskat om ormar och reptiler i 15 år, åtalades för artskyddsbrott då han i maj 2011 på internet salufört åtta stycken ökenvaranungar. Annonsen låg på en tysk hemsida som är den största sidan för handel med reptiler.

Mannen menade att han endast hjälpt en man från Uzbekistan som ägde en varanhona som lagt åtta ägg att undersöka marknadens intresse. Någon försäljning blev dock aldrig av eftersom äggen inte kläcktes.

35-åringen var medveten om att så kallade CITES-intyg krävdes för att sälja ökenvaraner men trodde att detta inte krävdes för att annonsera på en hemsida.

Tingsrätten dömde mannen för artskyddsbrott till dagsböter. Hovrätten konstaterar att annonsen var riktad till den europeiska marknaden och uttalar att saluförandet därmed skett i bland annat Sverige. 35-åringen hade dessutom medverkat till saluförandet genom att ställa sitt konto till förfogande.

Hovrätten slår nu fast att svensk domstol är behörig och att mannens medverkande gör honom till medgärningsman. Hovrätten fastställerdärför tingsrättens dom. Ett hovrättsråd är dock skiljaktigt i fråga om svensk domsrätt.

 

 

Foto: Achmad Ibrahim/Scanpix

  • Alt-texten
    Veronica Hult
  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt