Skip to content

Anne Ramberg och Leif Silbersky kritiska mot Göran Lambertz utspel i Quick-debatten

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och advokat Leif Silbersky riktar nu kritik mot Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen. De menar att hans inlägg i Quickdebatten skadar rättsväsendet och att han borde avgå. 

I augusti i år på DN Debatt framhöll justitierådet Göran Lambertz att det i åtminstone två av mordfallen som Thomas Quick, numera Sture Bergwall, dömts för finns övertygande bevisning.

I samband med debattartiklarna hade Lambertz nära kontakt med bland annat Quick-åklagaren Christer van der Kwast och polisens utredare Seppo Penttinen. Det visar en mejlkorrespondens som Expressen tagit del av. Lambertz ska bland annat ha fått hjälp med fakta och formuleringar.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg riktar nu, efter att ha tagit del av uppgifterna, kritik mot Lambertzs agerande i Quickfallet. Det uppger Svenska Dagbladet.

Hon menar att det är ”fullständigt självklart” att man inte kan vara både justitieråd och ”privatspanare” samtidigt.

- Jag tycker att det är olämpligt, jag tycker det är sorgligt och det skadar HD och rättsväsendet, säger hon till Svenska Dagbladet.

Advokat Leif Silbersky håller med.

– Jag tycker att han ska avgå men det avgör han själv. Han har nu demonstrerat att han gett sig in helt galet i debatten, säger han till Expressen.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, har även han tagit del av uppgifterna. Han menar att det sticker i ögonen när Lambertz använder begrepp som ”våra” fakta i mailkonversationen men understryker samtidigt att ett justitieråd - som alla andra - har rätt att yttra sig fritt och att uttrycka en uppfattning.

– Så länge det inte begränsas av hans tjänsteutövning och domargärning, säger han till Dagens Nyheter.

Lambertz anser dock att kritiken är obefogad.

- Dels så kan jag säga det som justitieråd, dels så låg det ett värde i kritiken jag riktat mot mediernas slutsatser, säger han om sina inlägg på DN Debatt till Svenska Dagbladet.

Enligt ett före detta justitieråd diskvalificerar Lambertzs inlägg i debatten honom ifrån att kunna delta i ett eventuellt framtida Quick-mål som hamnar i Högsta domstolen.

– Det är fullständigt uteslutet att Lambertz kan delta i en sådan process. Normalt aktar man sig som justitieråd för att uttala sig i ett mål som avgörs i lägre instans, säger han till Dagens Nyheter.

 

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt