Skip to content

Ambulans i diket med patient - Västra Götalands-regionen riskerar 400 000 kronor i företagsbot

En ambulansförare somnade under färd och körde i diket med en patient ombord. Västra Götalandsregionen har som juridisk person delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott och riskerar nu 400 000 kronor i företagsbot. 

Det var för två år sedan i samband med att en ambulans skulle till Kungälvs sjukhus som föraren, med ett 24 timmars arbetspass bakom sig, somnade och körde i diket. Sjuksköterskan ombord på ambulansbilen skadade sig, men patienten klarade sig.

Enligt Åsa Kalldén, personalchefen vid Kungälvs sjukhus, blev samtliga linjechefer på sjukhuset förhörda under en första förundersökning.

– Men man kunde inte få fram att någon misskött det systematiska arbetsgivarearbetet på ambulanschefsnivå, verksamhetschefsnivå eller sjukhusdirektörsnivå. Bland andra förhördes sjukhusdirektören och verksamhetschefen för ambulansverksamheten, säger hon till tidningen Bohusläningen.

Åklagaren vill enligt tidningen ändå försöka få till ett åtal. Det handlar nu om Västra Götalandsregionen som riskerar en företagsbot på 400 000 kronor.

– En person i ambulansen blev ju skadad och Arbetsmiljöverket har inte släppt det här, utan riktar en åtalsprövning mot Västra Götalandsregionen, säger Kalldén till Bohusläningen.

Regionens jurist Lina Kolsmyr vill i dagsläget inte ge några kommentarer kring ambulansolyckan utan hänvisar till att det ännu råder förundersökningssekretess.

– Men jag kan bekräfta att Västra Götalandsregionen som juridisk person delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott. Det är en polisutredning som delgivit regionen den misstanken och med preliminärt krav på företagsbot om 400 000 kronor, säger hon till Bohusläningen.

– Regionen bestrider att betala detta. Sedan är det åklagaren som avgör om fallet ska upp i rätten eller ej, fortsätter hon. 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt