Skip to content

Åklagaren: svensk lag kan inte komma åt de filippinska kvinnor som begått övergreppen

Kammaråklagare Måns Biörklund vid Internationella åklagarkammaren
Kammaråklagare Måns Biörklund vid Internationella åklagarkammaren

En svensk man har häktats i Skåne misstänkt för att ha anstiftat filippinska kvinnor att mot betalning begå våldtäkt mot barn som mannen ska ha kunnat titta på med hjälp av webbkamera. Både barnen och kvinnorna är identifierade i Filippinerna. Barnen är målsäganden men kvinnorna kan inte lagföras enligt svensk lag.

Det var en helt annan brottsutredning i Skåne som satte polisen på spåren mot den svenske man i 50-årsåldern som nu har häktats misstänkt för anstiftan till våldtäkt mot barn i Filippinerna.

Brottet ska ha bestått i att mannen – mot betalning och via webbkamera – har fått kvinnor i Filippinerna att begå sexuella övergrepp mot barn som är att jämställa med våldtäkt.

- Man säkrade material som nu utgör bevisning i den här utredningen som handlar om anstiftan till våldtäkt mot barn och barnpornografibrott, säger kammaråklagare Måns Biörklund vid Internationella åklagarkammaren i Malmö till Dagens Juridik.

Materialet består av rörliga bilder som har säkrats på en dator som hittades i samband med den ursprungliga brottsutredningen – en brottsutredning där den nu häktade mannen inte är misstänkt för något brott i nuläget.

- Den brottutredningen handlar om en helt annan typ av brottslighet och bedrevs här i Sverige. Det handlar alltså inte om någon internationell gemensam aktion eller så, säger Måns Biörklund.

När det gäller de sexualbrott som mannen är häktad för så har både åklagare och poliser från Rikskriminalen rest till södra Filippinerna för att utreda brotten.

- Vi har identifierat ett antal personer som är målsäganden i den här utredningen, säger Måns Biörklund.

Har ni identifierat någon av de vuxna kvinnor som har begått övergreppen också?

 - Jo, det finns sådana personer identifierade men de kan inte lagföras enligt svensk lag.

Det faktum att den svenske mannen har befunnit sig på andra sidan jordklotet i förhållande till det plats där våldtäkterna de facto har ägt rum innebär i övrigt inga problem, enligt åklagaren.

- Nej… I dagens värld är det egentligen inte konstigare än om mannen hade suttit i ett rum intill.

Den häktade mannen nekar till brott. 

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt