Skip to content

Åklagaren begär att Långaredsmålet tas upp i Högsta domstolen

Kammaråklagare Daniel Larson är missnöjd med påföljden i det så kallade Långaredsmålet och begär nu att riksåklagaren överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen. I hovrätten dömdes två män till 15 års fängelse, men åklagaren vill se livstidsstraff.

I slutet av juni i år dömdes två män till livstids fängelse samt utvisning på livstid för att ha mördat ett äldre lantbrukarpar på deras gård i Långared utanför Alingsås i oktober förra året.  Domen överklagades till hovrätten som friade männen från ett av morden och sänkte därmed fängelsestraffet till 15 år.  

– Jag är missnöjd med påföljden. Jag tycker att hovrätten lägger sig för lågt, säger kammaråklagare Daniel Larson till Göteborgs-Posten.

Straffskalan för mord ändrades den första juni år 2009. Tidigare var det tio år eller livstid. Idag är påföljden som lägst tio år och som högst 18 år eller livstid.

– Men det finns inget prejudikat än, och därför finns det ett värde i att Högsta domstolen tar upp fallet, säger Larson till Göteborgs-Posten.

Enligt tidningen kommer Daniel Larson i början på nästa vecka att vända sig till Utvecklingscentrum Göteborg med en begäran om att domen ska överklagas. Därefter kommer en överåklagare att ta ställning till om ärendet ska överlämnas till riksåklagaren, som är den som avgör om domen ska överklagas.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt