Skip to content

15-watts-lampa fördunklade natthimlen - dock inte i miljöbalkens mening

Sedan grannen hade satt upp utomhusbelysningen på sin parkering så kunde mannen inte längre njuta av stjärnhimlen och nattflygande fåglar vilket drastiskt försämrade hans livskvalitet. Ärendet har nu avgjorts av domstol. 

En man klagade på att hans granne installerat en lampa över sin parkering som enligt mannen drastiskt försämrat hans livskvalitet. Enligt mannen var belysningen så kraftig att han tvingades leva sitt liv med nerfällda persienner varför han inte längre kunde njuta av stjärnhimlen och nattflygande fåglar.

Miljö- och konsumentnämnden i kommunen gjorde en oanmäld inspektion där det slogs fast att det rörde sig om en lågenergilampa med 15 watt på cirka 30 meters avstånd från mannens hus. Eftersom lampan lyste upp en liten del av mannens tomt - men inte hans hus - lämnades hans klagomål utan åtgärd.

Även länsstyrelsen gjorde bedömningen att ljuset inte utgjorde en olägenhet i miljöbalkens mening.

Mannen överklagade och hävdade att inspektionen gjorts strax efter det att att lampan tänts och att den därför inte uppnått full ljusstyrka. Inspektionen borde därför ingå i beslutunderlaget.

Mark- och miljödomstolen har nu slagit fast att länsstyrelsens beslut står fast.

 

 

Foto: Stefan Wahlberg

  • Alt-texten
    Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt