Skip to content

Villkorligt och dagsböter för Nordea-anställd som förskingrat 648 000 kronor

En kvinna som var anställd på Nordea med uppdrag att förvalta fonder åtalades för att ha sålt delar av två kunders fondinnehav och sedan fört över pengarna till sitt eget konto. Hon dömdes för grov trolöshet mot huvudman till dagsböter.

En kvinna som var anställd på Nordea med uppdrag att förvalta fonder åtalades för att ha sålt delar av två kunders fondinnehav och sedan fört över pengarna till sitt eget konto.

Kvinnan erkände gärningen och uppgav att hon och hennes man haft svårt att klara de månatliga betalningarna och att hon därför tagit pengar från bankens kunder. Hennes man förnekade att han haft kännedom om pengarnas ursprung.

Tingsrätten anser att det är styrkt att kvinnan sålt delar av kunders fondinnehav och sedan fört över sammanlagt 648 000 kronor till sig själv. Domstolen menar att det faktum att paret förbrukat 400 000 kronor under loppet av fyra månader starkt talar emot att mannen inte förstått att pengarna tillgripits.

En av gärningarna betraktas som grov då brottet riktat sig mot en kund som varit äldre och då det också rört sig om ett högt belopp.

Därför döms kvinnan för grov trolöshet mot huvudman och trolöshet mot huvudman. Hennes man döms för häleri. Påföljden bestäms för dem båda till villkorlig dom och 140 dagsböter om 190 kronor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt