Skip to content

Våldtäkt mot sovande man mindre grov – oenig hovrätt sänker fängelsestraff

En 41-årig man dömdes i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt efter att ha utfört oralsex på sin rumskamrat när denne låg och sov. Men då gärningen varken innehöll hot eller våld eller pågick under någon längre tid väljer nu hovrätten att sänka fängelsestraffet.

En 41-årig man åtalades för våldtäkt. Mannen bodde i en lägenhet med flera asylsökande och sov i samma rum som en annan man.

En kväll hade det varit fest i lägenheten och 41-åringen hade druckit stora mängder alkohol. Därefter hade han gått in i sovrummet och börjat utföra oralsex på sin sovande rumskamrat. När mannen vaknade och upptäckte vad som hände avbröt 41-åringen omedelbart gärningen.

Tingsrätten fann att 41-åringen begått en sexuell handling, som kunde jämföras med samlag, och utnyttjat offrets hjälplösa tillstånd. Rätten fann att övervägande skäl, bland annat att brottet begåtts i hemmet, talade för att gärningen inte skulle anses som mindre allvarlig.

41-åringen dömdes därför för våldtäkt till fängelse i två år och utvisades med femårigt återreseförbud.

Hovrätten finner nu, i likhet med tingrätten, att 41-åringen gjort sig skyldig till våldtäkt. Gärningen påbörjades dock när offret sov och avbröts när han vaknade. Förloppet har varit kortvarigt och det har inte förekommit hot eller våld från 41-åringen, som dessutom är fysiskt underlägsen.

Hovrätten bedömer därför våldtäkten som mindre grov och sänker nu fängelsestraffet till ett år samt fastställer utvisningsbeslutet.

En nämndeman är dock skiljaktig och instämmer med tingsrättens bedömning av rubriceringen.

 

Anna Berntorp

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt