Skip to content

Ulf Åsgård: ”Breivik kommer att sitta inne tills han dör”

Psykiatern Ulf Åsgård uttalar sig om domen mot massmördaren Anders Behring Breivik.

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofilering, säger att det var väntat att Anders Behring Breivik dömdes till fängelse istället för vård.

- Den första undersökningen som gjordes var taffligt gjord. Felaktig terminologi användes och den blev ju slaktad under huvudförhandlingen. Det verkar rätten ha tagit fasta på.

- De som senare undersökte Breivik under en längre tid då han övervakades dag och natt i tre veckors tid var i princip alla överens om att han inte visade psykotiska tendenser. Bara en utav 24 psykiater som undersökte honom tvivlade på om han var tillräknelig.

När det gäller frågan om domarna i fallet har ”tagit den lätta vägen” genom att döma honom till fängelse eftersom att det sannolikt inte blir ett överklagande, säger Ulf:

 - Man kan tänka sig att de velat sätta punkt.

Han tror inte att det finns någon chans att Breivik någonsin blir frikänd.

- Han kommer att sitta inne tills han dör. Det kommer inte att gå att släppa ut honom även om han blir gammal och skröplig, eftersom att han löper så stor risk att bli ihjälslagen. Anhöriga till offren som är unga eller inte ens födda ännu kommer att leva vidare.

Dessutom kommer Breivik från och med nu att leva ett mycket isolerat liv.

- Han kommer inte att kunna träffa andra intagna, det är väl ännu större risk att de slår ihjäl honom. Han kommer bara att ha kontakt med några fängelsevårdare. Han har sin sovcell och ett träningsrum, och ett arbetsrum också. Där kommer han att vara nu.

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt