Skip to content

Tog ut semester när han satt anhållen - får ersättning av JK som för förlorad arbetsförtjänst

En man som tog ut två semesterdagar under den tid han satt anhållen får ersättning för detta som om det hade varit förlorad arbetsförtjänst. Det har JK kommit fram till.

En man var frihetsberövad som anhållen under cirka två dagar på grund av misstanke om grovt narkotikabrott. Sedan förundersökningen avslutats utan att åtal väckts har mannen vänt sig Justitiekanslern, JK, för att få ersättning för frihetsberövandet.

JK konstaterar att mannen ska få ersättning för lidande i enlighet med praxis, 4 000 kronor. Mannen har även yrkat ersättning för uttag av två semesterdagar under frihetsberövandeperioden. JK konstaterar att ersättning för förlorad semester inte tydligt ryms under någon av de skadetyper som är ersättningsgilla enligt frihetsberövandelagen. Den ligger dock nära förlorad arbetsförtjänst, särskilt om man ser semestern som en ersättning för de arbetsprestationer man gjort för arbetsgivaren.

JK har tidigare bedömt att det är mest rimligt och konsekvent att genomgående ersätta förlorad semester som förlorad arbetsförtjänst och kommer därför fram till att ersättning ska utgå.

 

Foto: Scanpix

  • Johanna Haddäng
  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt