Skip to content

Riksrevisionen om miljonfesten: Även Säpo måste kunna skattereglerna

Daniel Craig som James Bond

Säpo kritiseras av Riksrevisionen för att de begärt tillbaka för mycket i moms efter att ha anordnat en fest för sina anställda som kostat skattebetalarna 5,3 miljoner kronor.

Säpo hade bjudit in sina 1 000 anställda till festen som hölls i juni 2011 och följde James Bond-tema. DN avslöjade igår att kostnaden för hela kalaset landade på 5,3 miljoner kronor.

- Jag förstår att kostnaden på 4.3 miljoner kronor, som en klumpsumma och tagen ur sitt sammanhang, kan uppfattas som väl tilltagen. Det är självfallet väldigt mycket pengar, säger Anders Thornberg, generaldirektör på Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande på hemsidan.

Enligt lagen skulle Säpo också ha gjort en upphandling för kontraktet för festen, men istället gick uppdraget direkt till en konsultfirma.

Säpo begärde sedan tillbaka för mycket i moms, vilket Riksrevisionen upptäckte när de granskade årsredovisningen. Kostanden för evenemanget hade bokförts som intern representation. Myndigheter har i andra fall rätt att begära tillbaka moms från Skatteverket, men vid just intern representation gäller samma regler för myndigheter som för företag.

- De bör ju ha kunskap om vilket regelverk som finns och ha en bra dokumentation och hantera det här korrekt. Det är lika viktigt för myndigheter som det är för företag och alla andra skattebetalare, säger enhetschefen på Riksrevisionen Gina Funnemark till SVT.

Säpo går dock till försvar och menar att ”vad som föranleder Dagens Nyheters felaktiga slutsats att Säkerhetspolisen begärt tillbaka drygt 900 000 kronor för mycket är att hela kostnaden för medarbetardagen felaktigt lagts in under posten intern representation istället för utbildning, två poster som omfattas av olika momsregler.”

 

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt