Skip to content

Par lurades på 30 kvadratmeter – mäklare tvingas betala 300 000 kronor

En mäklare som uppgett att boytan på ett nybyggt hus var 245 kvadratmeter när det i själva verket bara var 214 ska nu ersätta köparna med totalt 300 000 kronor.

I februari 2009 köpte en kvinna och en man ett nybyggt hus tillsammans, strax söder om Stockholm. Huset kostade 4,6 miljoner kronor och skulle enligt mäklaren ha en bostadsyta på 245 kvadratmeter. Det rapporterar Aftonbladet. 

Huset visade sig dock, efter att paret låtit uppmäta husets bostadsyta, vara 30 kvadratmeter mindre än det mäklaren uppgett. Paret kontaktade då mäklaren som sålt huset till dem.

– Han sa väl i stort sett bara att vi skulle stämma honom om vi tyckte att något var fel. Han sa inte speciellt mycket alls, säger en av köparna till Aftonbladet.

De valde då att kontakta Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och stämde därefter mäklaren på 700 000 kronor.

Efter en åtta månader lång process kom ARN fram till att mäklaren varit oaktsam då han inte kontrollerat uppgifterna om boytans storlek som han fått av säljaren. Mäklaren rekommenderades därför att betala 300 000 kronor plus ränta till paret.

– Det har inte varit en helt smärtfri process men vi är väldigt tacksamma för att ARN har hjälpt oss att driva det här. Det känns skönt att kunna lägga detta bakom sig, säger de.

Mäklaren själv anser dock inte att han har varit oaktsam.

– Det enda jag vill säga är att jag gavs felaktiga uppgifter som jag inte hade någon anledning att misstro. Och jag är glad över att de får pengar för det här, säger han till Aftonbladet.

Enligt Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet, hör det till ovanligheten att en säljarens uppgifter om boytans storlek inte överensstämmer med verkligheten.

– Jag har inte hört talas om det här specifika fallet, men det är absolut ingenting som är vanligt. Jag har inte stött på något sådant här fall tidigare, säger hon till Aftonbladet. 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt