Skip to content

Ny teknik skrämmer bort ”skimnings”-ligorna från Sverige

 

Antalet fall av skimning, alltså olaglig kopiering av kontokort, har rasat sedan år 2010. Minskningen beror bland annat på att bankerna satsat på ny teknisk utrustning. 

– Det går knappast att skimma en svensk bankomat i Sverige just nu, säger Christian Söderström, som är kriminalinspektör på Finanspolisen.

Under 2010 skedde knappt 200 fall av skimning i Sverige, det vill säga kopiering av information på magnetremsan på ett kontokort. Året därpå, 2011, sjönk siffran till cirka 50, och hittills i år handlar det om under tio fall.

Minskningen beror bland annat på att bankerna har installerat en ny teknisk säkerhetslösning i alla bankomater men även på att chipen på betalkort används i allt större utsträckning istället för magnetremsan. Bensinbolagen har också uppdaterat säkerheten av betalterminalerna på bensinstationerna. Polisen, bankerna och företagen samarbetar i dessa frågor.

Majoriteten av dem som utför den här typen av brott är enligt Christian Söderström kringresande organiserade ligor, och de åker nu till andra länder i stället. Finanspolisen har ett väl fungerande samarbete med Europol och Sveriges grannländer för att ytterligare försvåra för ligorna att verka här.

– Vi har även blivit mycket bättre på att samordna ärenden och sprida information mellan olika polismyndigheter i landet, och med våra grannländer, då de här ligorna systematiskt har rört sig över lands- och länsgränserna, säger Christian Söderström.

 

 

Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt