Skip to content

Ny marknad för brittiska advokatbyråer sannolikt inte aktuell för Sverige

I Storbritannien öppnar man upp för nya alternativ till klassiska advokatbyråer när det gäller vem som får äga och driva byrå. "Sannolikheten är låg för att liknande lagstiftning antas i Sverige. Vi har haft en fungerande marknad för juridiska tjänster", säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund.

Engelska Solicitors Regulation Authority, SRA, har för första gången godkänt att en advokatbyrå antar en så kallad Alternative Business Structure, ABS, vilket innebär att byrån kan slå sig samman med andra företag och ha delägare som inte är advokater.

Det är advokatbyrån Irwin Mitchell som har gått samman med ett inkassoföretag och ett annat bolag som erbjuder kunderna hjälp att hantera försäkringskrav. Irwin Mitchell är en av Storbritanniens större advokatbyråer, med kontor runt om i Storbritannien samt i Spanien och med fler än 2200 anställda.

Irwin Mitchell är den första byrån som nu slås ihop med andra företag, men flera andra advokatbyråer har också fått tillstånd att bedriva sin verksamhet med en ABS.

Alla är dock inte lika snabba med att utnyttja de nya möjligheterna. Många traditionella byråer har vänt sig mot att i princip vem som helst nu kan öppna en advokatbyrå. Man vill inte att motsvarande Ica  ska kunna erbjuda juridisk rådgivning – något som nu är verklighet då även Co-op har fått tillstånd att bedriva sin verksamhet med en ABS, enligt Financial Times.

Den nya lagstiftningen, som öppnar upp för att andra verksamheter och icke-advokater ska kunna gå samman med advokatbyråer, antogs i Storbritannien år 2007.

Anne Ramberg anser inte att det är troligt att liknande lagstiftning blir verklighet i Sverige.

- Sannolikheten är låg för att liknande lagstiftning antas i Sverige. Det har att göra med att vi har haft helt olika system. Vi har inte haft något monopol eller advokattvång. Vi har också haft en fungerande marknad för juridiska tjänster.

I Storbritannien har man hoppats att de nya reglerna ska gagna klienterna eftersom att de kan medföra mer konkurrens på marknaden.

- Det är en överdriven och felaktig analys, säger Anne Ramberg

Om det trots allt blev aktuellt med sådan lagstiftning i Sverige skulle Advokatsamfundet ställa sig negativa till detta enligt Anne Ramberg.

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt