Skip to content

"Någonting måste ovillkorligen göras för att komma till rätta med det allmänna rättsmedvetandet"

Stefan Wahlberg
Stefan Wahlberg

 

LEDARE - av Stefan Wahlberg

 

Ingenting uppstår ur ett vakuum. Detta gäller även det så kallade allmänna rättsmedvetandet. Domstolarnas rättstillämpning och den massmediala rapporteringen i skön förening lägger grunden för vad svenskarna ska diskutera runt sina fikabord – vad man ska uppröras över och vilken hållning man ska inta till vår rättsstat och de principer som bör råda där. Det är dock onekligen någonting som brister rejält i denna spiral.

Förra veckan var jag själv ute i media och förklarade både innebörden och vikten av en av våra mest elementära rättsprinciper efter en dom som allmänheten upprördes över. Responsen – även från välutbildade och i övrigt till synes kloka personer – förskräcker!

Fallet handlade om de tre personer som friades från ett mordåtal i Värmland – det som har beskrivits som "ett nytt Lindomefall”.

Alla tre åtalade hade befunnit sig i en lägenhet där en fjärde person mördades. Av den friande domen framgår att det enda som kan anses vara objektivt styrkt är att offret har misshandlats till döds med trubbigt våld och att de tre åtalade befann sig i lägenheten under kvällen. Av rättsläkarens utlåtande om likstelhet hos offret är det enligt tingsrätten dessutom inte osannolikt att en av de åtalade hade hunnit lämna lägenheten redan innan offret dog.

Den övriga bevisningen, alltså de åtalades olika versioner om vad som hände under kvällen, spretar rejält - minst sagt. Minnesbilder är diffusa på grund av alkohol och även om varken motivbilder eller tillvägagångssätt saknas i de åtalades berättelser så är de oförenliga med varandra. Kvar finns det faktum att minst en av de åtalade har slagit ihjäl offret på ett mycket brutalt sätt. Efter att ha läst domen skulle jag vilja påstå att det dessutom är sannolikt att minst en av de närvarande är oskyldig.

Bevisläget var således hopplöst och tingsrätten friade slutligen alla tre.

Det är fullt begripligt att en sådan här dom är frustrerande och att inte minst mordoffrets anhöriga är upprörda. Rättsväsendet har de facto inte nått hela vägen fram vid ett mycket allvarligt brott och minst en mördare går därför fri.

Efter att ha medverkat i både SVT:s Rapport och Sveriges Radio P1 för att kommentera den friande domen så lät dock inte reaktionerna från allmänheten vänta på sig. Människor som hörde av sig ansåg att både jag och rättstaten hade fel. De kunde dessutom leverera olika modeller för hur problemet skulle kunna lösas på ett, som en av personerna beskrev saken, "intellektuellt godtagbart sätt". Ingen av dessa modeller var dock i närheten av dagens system som jag dessutom hade haft den dåliga smaken att försvara "i statstelevisionen".

Somliga menade att alla de tre åtalade, i brist på individuella bevis, åtminstone borde fällas för dråp "till kanske åtta års fängelse". Andra ansåg att blotta närvaron på ett brottsplats borde konstituera ansvar för mord eftersom ingen hade förhindrat brottet.

Flera personer förklarade uttryckligen att de inte höll med mig om att detta är det pris som vi måste vara beredda att betala för att inte oskyldiga människor ska hamna i fängelse.

Den kanske vanligaste uppfattningen var dock att den här typen av domar är oacceptabla helt enkelt eftersom ”mördare numera kan komma undan genom att i förväg göra upp om att skylla på varandra”.

Så var brister det när det gäller dessa avarter av det allmänna rättsmedvetandet? Kan Advokatsamfundet göra någonting för att informera? Skolan? Media? En sak är i varje fall klar: Någonting måste ovillkorligen göras för att komma till rätta med dessa delar av det allmänna rättsmedvetandet.

Att så här elementära principer kan komma på skam hos vuxna människor som är kapabla att både förstå vad jag menar och samtidigt argumentera utförligt för sina egna diametrala uppfattningar säger mer om det allmänna tillståndet än om min egen pedagogiska förmåga. Jag önskar dock att det vore tvärt om.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt