Skip to content

Liga misstänks ha sålt piratkopierade märkeskläder - kvinna vittnar mot sin son

På tisdagen inleddes rättegången mot fem personer som står åtalade för att ha importerat och sålt piratkopierade märkeskläder till ett hundratal företagare runt om i Sverige. 

Den påstådda huvudmannen bakom importen och försäljningen är en 37-årig man från mellersta Sverige som har suttit häktad sedan i slutet av maj då han greps i Thailand. Han har, tillsammans med fyra andra, åtalats för medhjälp till varumärkesbrott och grova bedrägerier.

Enligt åklagaren ska de mellan år 2009 till våren 2012 ha sålt piratkopierade Canada Goose-jackor och pikétröjor som uppgetts vara äkta och tillhöra märkena Lyle & Scott, Ralph Lauren och Lacoste.

37-åringen ska bland annat ha gjort reklamutskick via mejl till 133 företagare runt om i landet och erbjudit dem att köpa äkta märkeskläder. Utöver detta ska de också har erbjudits att få sitt bolags logotype broderat på pikétröjorna.

De företagare som som ska ha köpt kläder av 37-åringen kräver nu totalt knappt 1,2 miljoner kronor i ersättning, enligt Dagens Industri. Vilket åklagaren uppskattar är lika mycket som de åtalade ska ha tjänat på affärerna.

När förhandlingarna startade på tisdagen åberopade åklagaren 65 vittnesförhör med de företagare som ska ha köpt kläder av 37-åringen. Dessutom ska 37-åringens mamma och hans fosterpappa vittna mot honom. De ska bland annat berätta att de redan 2009 fick paket med kläder skickade till sig, som hämtades av andra och att de sedan blev kontaktade av en advokat.

37-åringen har också åtalats, tillsammans med en 25-årig man, för att ha smugglat in 50 000 cigaretter från Thailand och Kambodja. Cigaretter som de sedan sålt genom Facebook.

Rättegången som startade på tisdagen vid Stockholms tingsrätt beräknas pågår i åtta dagar.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt