Skip to content

Julian Assange får asyl i Ecuador

Manifestioner för Julian Assange utanför Ecuadors ambassad i London idag.
Manifestioner för Julian Assange utanför Ecuadors ambassad i London idag.

Ecuador beviljar Julian Assange politisk asyl. Landets utrikesminister uttalar att anledningen till beslutet är att det finns en risk för att Assange utsätts för politisk förföljelse.

Ecuadors utrikesminister har idag gjort ett uttalande där han säger att Julian Assange beviljas politisk asyl i landet. Han säger att man kommit fram till att det finns en risk för att  Assange utsätts för politisk förföljelse.

Utrikesministern hävdade också att Ecuador försökt få en garanti från Sverige på att Assange inte skulle utlämnas till USA om han kom hit, men att man inte fått någon sådan.

Han tillade att han hoppades att den "utmärkta relationen" mellan Storbritannien och Ecuador skulle kunna fortsätta och att de båda staterna även i fortsättningen kan agera med respekt för internationell lagstiftning och rätten till asyl.

Vad som händer härnäst är dock oklart. En talesperson för Storbritanniens utrikesdepartement uttalade sig sedan beslutet om asyl tillkännagivits och sa att de är besvikna över uttalandet som gjordes av Ecuadors utrikesminister.

Talespersonen menar att eftersom att Julian Assange har överklagat beslutet om utlämning till Sverige till Storbritanniens högsta instans och därmed uttömt alla möjligheter att häva beslutet, så har brittiska myndigheter en skyldighet att överlämna honom till Sverige. Ecuadors beslut att bevilja asyl ändrar inget, enligt utrikesdepartementet.

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt