Skip to content

JO kritiserar psykiatrisk klinik som släppt man som tvångsvårdades

JO riktar kritik mot en psykiatrisk klinik som i strid mot lagen skrivit ut en man som tvångsvårdades.

En man omhändertogs och fördes till psykiatrisk klinik med stöd av lagen om vård av missbrukare, LVM. Efter att mannen uppträtt hotfullt och ville lämna sjukhuset skrev kliniken ut honom i strid mot lagen.

JO pekar på att det kan vara nödvändigt att verksamhetschefen beslutar att personalen ska använda ett visst mått av våld för att förhindra att patienten avviker från vården när motiverande samtal inte fungerar.

Jo kritiserar kliniken för deras handlande, och menar att verksamhetschefen borde ha begärt omedelbar polishandräckning och vidta åtgärder för att hålla kvar mannen tills polis kom till platsen. Istället informerade kliniken LVM-hemmet och polisen att mannen släppts.

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt