Skip to content

Göran Lambertz: "Det finns övertygande bevis om Quicks skuld i två mord"

Det finns ”övertygande bevis” för att Thomas Quick är skyldig till två mord. Det menar Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen och före detta justitiekansler.

Enligt Göran Lambertz finns det ”utomordentligt övertygande bevis” om Sture Bergwalls, tidigare Thomas Quicks, skuld till de två mord som Lambertz har koncentrerat sig på i en granskning.

”Jag granskade fakta. För att bara använda säker information utgick jag från att Bergwall hade läst allt som fanns att läsa i tidningarna, och att utredarna lärt honom allt i övrigt som de visste. Det visar sig att det då ändå finns utomordentligt övertygande bevis om Bergwalls skuld till de två mord som jag koncentrerat mig på. Ett par skisser han gjort är häpnadsväckande”, skriver Lambertz i DN Debatt idag.  

"Det kan diskuteras om det är riktigt - som jag nu gör - att fortsätta peka på den starka bevisningen mot en person i ett läge där han är frikänd. Jag anser det riktigt i detta fall", fortsätter han.

Lambertz menar att de slutsatser som hittills dragits varit förhastade. Han riktar bland annat kritik mot den nu avlidne Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – Att skapa en seriemördare”.  

När jag läste delar av boken igen insåg jag hur lätt det är att dra fel slutsatser av Råstams övertygande text, som för övrigt är full av ordval som gör läsarna avogt inställda till terapeuterna, poliserna, åklagaren och advokaterna. Hannes Råstam var en utomordentlig journalist. Men hans bok är förrädisk för den som tar till sig texten utan att tänka på att det finns annat som kunde ha skrivits”.

När resningsprocesserna är över hoppas Lambertz på att en kommission tillsätts.

”Det behöver klaras ut vad som gick snett, när och varför. Oavsett när felen har begåtts är det inträffade mycket allvarligt för rättsväsendet, och lärdomar måste dras”, skriver han i DN Debatt.

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt