Skip to content

Google samlade in otillåtna uppgifter om svenskar – kritiseras av Datainspektionen

Datainspektionen riktar nu kritik mot Google med anledning av att företaget ännu inte förstört de otillåtna uppgifter om svenskar som kom med när Google fotograferade svenska städer till sin karttjänst.

--  Det är väldigt märkligt och det är därför jag har skrivit till Google. Innan jag ger den här bekräftelsen på att det är bara att ta bort de här uppgifterna så vill jag veta vad det är som gått fel, säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen, till Ekot.

Det var när Googles bilar kartlade flera svenska städer till sin karttjänst som en hel del andra uppgifter samlades in. Bland annat uppgifter om privatpersoners trådlösa nätvärk i hemmen och annan data som de inte har rätt till.

När det hela uppdagades krävde Datainspektionen att informationen skulle raderas. Trots att Google lovade att göra detta redan för två år sedan finns otillåtna uppgifter fortfarande kvar.

I ett brev till Datainspektionen skriver Google att de fortfarande har data lagrat som samlades in i samband med deras fotografering. Men att informationen kommer att raderas nu i höst.

– Jag vill ändå tro att eftersom vi fick reda på det här genom att Google skrev till oss så har syftet inte varit att vilseleda, säger Göran Gräslund till Ekot. 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt