Skip to content

Förståndshandikappad man avrättad i Texas trots vädjan till domstolen

En man avrättades i natt i Texas efter att han blivit dömd för mord, men försvaret har hela tiden hävdat att mannen är förståndshandikappad. Trots vädjanden till domstolen stoppades inte avrättningen.

En 54-åring i Texas dömdes 1994 till döden för mord på en 21-årig man. Domen verkställdes igår trots vädjanden från flera håll om att stoppa avrättningen. USA:s motsvarighet till Högsta domstolen valde så sent som igår att avslå en begäran från försvaret att stoppa den.

Domstolens tidigare ståndpunkt har varit att det strider mot konstitutionen att avrätta förståndshandikappade personer. Försvaret menade att avrättningen av 54-åringen därför borde ha stoppats.

Det råder dock delade meningar om ifall 54-åringen verkligen led av ett förståndshandikapp. Efter en tidigare dom från Högsta domstolen är det nu upp till delstaterna att själva definiera hur man avgör om någon är mentalt handikappad.

I ett intelligenstest uppmättes mannens kvot till 61 medan 70 anses vara gränsen för ett mentalt handikapp. I Texas har dock flera olika kriterier lagts till intelligenstestet, såsom uppförande och förmåga att anpassa sig till olika situationer.

En av åklagarna uttalade att 54-åringen var manipulativ och oärlig när det passade honom och tyckte att 54-åringen genom sina tidigare narkotikaaffärer och mordet visat prov på både initiativförmåga och ledarskap. Åklagaren ifrågasatte även intelligenstestets trovärdighet.

Enligt försvaret var dock 54-åringens språk- och matematikkunskaper på ett barns nivå och han klarade inte av att till exempel sköta sin ekonomi eller att behålla ett jobb. Advokaterna menar också att Texas, genom att införa sina olika kriterier, har gjort det praktiskt taget omöjligt för någon att passa in i definitionen av förståndshandikappad.

Lee Kovarsky, som agerat som försvarsadvokat åt 54-åringen uttalade sig enligt brittiska Guardian och sa att han var ”mycket besviken och ledsen” efter beskedet att avrättningen trots allt skulle äga rum. Han tillade att det är ” upprörande att Texas fortsätter att använda ovetenskapliga riktlinjer ... för att avgöra vilka medborgare med mentala handikapp som är undantagna från avrättning".

Även flera människorättsorganisationer hade vädjat till domstolen, och bland annat Human Rights Watch hade krävt att avrättningen skulle stoppas.

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt