Skip to content

Flertalet av gängmedlemmarna i Södertäljenätverket döms till fängelse

I dag kom domen mot 20 män som antas vara medlemmar i det så kallade Södertäljenätverket. Åtalet omfattade tre mord och en lång rad andra grova brott kopplade till gängkriminalitet.

Rättegången inleddes för sex månader sedan och polisutredningen betecknas som Sveriges största. Åtalet omfattade mord, vapenbrott, människorov och flera fall av grov utpressning. I dag kom domen mot de 20 männen i Södertäljenätverket.

Två tilltalade har frikänts, medan sexton tilltalade har dömts till långa fängelsestraff, alltifrån fängelse på livstid till fängelse på ett år och sex månader. Två unga tilltalade har dömts till sluten ungdomsvård ett år och fyra månader respektive två år. 

Den 31-åriga man som påstås vara ledaren för nätverket misstänktes för mord, anstiftan till mord, människorov, grov utpressning, försök till grov utpressning, grovt vapenbrott, grovt rån och olaga tvång.

Bakgrunden till rättegången är de uppmärksammade morden som ägde rum i Södertälje för några år sedan. I december 2009 sköts en man ihjäl på spelklubben Oasen i Södertälje. Mannen hade kopplingar till X-team som är en supportergrupp till Bandidos. 

Tre månader senare blev medlemmar i Södertäljenätverket beskjutna. De överlevde, men en skadades allvarligt. I juli 2010 mördades så två bröder till X-teams ledare på Oasen, varav den ena brodern var en känd fotbollsspelare i Assyriska.

Den 31-åriga påstådda ledaren antas ha beställt de tre morden. Flertalet av de 20 åtalade var misstänkta för delaktighet i morden.

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt