Skip to content

Fel att avliva död mans katt utan att fråga hustrun

Förvaltningsrätten konstaterar att det var fel av länsstyrelsen att besluta att fyra katter skulle avlivas innan man ens tagit reda på att den man som avlidit faktiskt var gift.

En man som ägde fyra katter avled. Efter att länsstyrelsen beslutat att katterna skulle överlåtas eller avlivas omhändertogs de av polisen varvid en katt avlivades.

Den döde mannens fru, som i och för sig var särbo med mannen, överklagade beslutet. Hon hävdade att hon och mannen samägde katterna och att de skulle flytta hem till henne. Under tiden såg hemtjänsten till att de fick mat och sköttes.

Förvaltningsrätten konstaterar nu att länsstyrelsen med lätthet hade kunnat ta reda på att kvinnan var gift med mannen. Trots det har länsstyrelsen inte utrett saken eller försökt komma i kontakt med henne.

Länsstyrelsen har därför saknat skäl att omhänderta katterna på grund av att ägaren till katterna eller anhörig till djurägaren var okända. Rätten slår därför fast att länsstyrelsen inte haft fog för beslutet att omedelbart omhänderta katterna och det upphävs nu.

 

 

Anna Berntorp

 

Foto: Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt