Skip to content

Fd advokat åtalas för cigarettsmuggling i mångmiljonklassen

På fredagen åtalades en före detta advokat för omfattande ekonomisk brottslighet. Han misstänks ha varit inblandad i att ta in cigaretter, värda flera miljoner, i landet.

Mannen, som utträtt ur Advokatsamfundet, har suttit häktad sedan mitten av mars. På fredagen åtalades han för bland annat grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenärer.

Dessutom åtalas ytterligare två personer i målet, enligt TT. Den ena, som ska ha transporterat och förvarat cigaretterna, åtalas för medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer. Och den andre, som tidigare ska ha varit klient till den före detta advokaten, åtalas för grov oredlighet mot borgenär.

Enligt åtalet ska flera miljoner cigaretter ha tagits in i landet från Rumänien utan att någon skatt redovisats. Skatt som uppgick till nästan elva miljoner kronor.

Enligt åklagare Lars Lithner har den före detta advokaten aktivt deltagit i planering och genomförande av brotten och i stämningsansökan skriver han att den före detta advokaten med "brottsligt uppsåt med råd och dåd främjat gärningarna”.

Bevisningen mot de åtalade består bland annat av avlyssning och spaning.

Rättegångsförhandlingarna kommer enligt TT att hållas under fem dagar i september. 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt