Skip to content

Får adoptera barn trots att paret är över 45 år - domstolen går emot kommunen

Par över 45 medges rätt till adoption
Par över 45 medges rätt till adoption

Trots att den praxis som råder säger att en adoptivförälder inte bör vara över 45 år så har lagstiftaren medvetet avståtgt från att ange någon exakt ålder. Det konstaterar förvaltningsrätten som går emot en kommuns beslut om att ett par där både mannen och kvinnan är över 45 år hade fått avslag med hänvuisning till barnets bästa.  

Ett par nekades medgivande att adoptera ett barn från ett annat land eftersom stadsdelsnämnden ansåg att parets ålder, 45 och 46 år, inte var förenligt med barnets bästa.

Paret ville adoptera ett lite äldre barn från Etiopien som eventuellt lider av någon sjukdom och just Etiopien har inte någon övre åldersgräns för adoption. Paret framhöll att de hade goda förutsättningar att ta hand om ett barn, bland annat eftersom de redan har två adopterade barn som var 10 och 14 år gamla.

Förvaltningsrätten konstaterar att en riktpunkt enligt praxis är att sökanden inte bör vara över 45 år när barnet anländer. Rätten kommer dock fram till att lagstiftaren medvetet avstått från att fastslå någon exakt åldersgräns och att föräldrarna är högst lämpliga som adoptionsföräldrar. Rätten beviljar därför medgivandet med begränsningen att barnet ska vara minst fem år vid ankomsten.

 

Anna Berntorp

 

Foto: Jessica Gow/Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt