Skip to content

Exsambo slutade betala hyra efter separation - ovetande kvinna nekas förlängning för egen del

Ett par hade en gemensam hyresskuld på över 79 000 kronor och kvinnan nekas nu förlängt hyreskontrakt trots att hon hävdar att hennes före detta sambo hade ansvaret för betalningarna.

Ett par har sedan år 2008 hyrt en trerumslägenhet i Spånga. Hyresvärden har nu sagt upp hyresavtalet eftersom att paret under lång tid underlåtit att betala hyran i tid.

Sedan januari 2011 hade paret inte betalat någon hyra alls och deras hyresskuld uppgick till 79 055 kronor. Paret hade fått flera påminnelser samt inkassobrev.

Både mannen och kvinnan uppgav att de hade separerat och att ingen av dem hade bott i lägenheten på senare tid, bägge önskade dock att kvinnan skulle få bo kvar för deras gemensamma barns skull.

Hyresnämnden konstaterade att betalningsförsummelserna var ostridiga och biföll hyresvärdens upphörsyrkande på grund av hyresgästernas underlåtenhet. Kvinnan överklagade och menade att mannen tog över ansvaret för lägenheten i samband med deras separation och att hon varit omedveten om hyresskulden fram till dess att socialen kontaktade henne.

Hovrätten menar att kvinnan i sin egenskap av medhyresgäst ansvarar för att hyran betalas och att detta sker i tid. På grund av betalningsförsummelserna anser domstolen att hyresavtalet inte bör förlängas och avslår därför överklagandet.

  • Veronica Hult
  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt