Skip to content

Ett års fängelse för gruppvåldtäkt mot 13-åring - straffet sänks på grund av utvecklingsstörning

I tingsrätten dömdes 21-åringen till ett och ett halvt års fängelse för att ha supit ner och våldtagit en 13-årig flicka tillsammans med en kamrat. Hovrätten sänker nu straffet till ett års fängelse eftersom 21-åringen anses ha en bristande omdömdesförmåga på grund av utvecklingsstörning. 

Två unga män, 16 och 21 år, åtalades för bland annat våldtäkt mot barn. De hade bjudit hem en 13-årig flicka och bjudit henne på alkohol och därefter förgripit sig på henne sexuellt.

Flickan uppgav att hon varit mycket påverkad av alkohol och sagt nej flera gånger. Hon kände 16-åringen väl och han visste hur ung hon var.

Tingsrätten kom fram till att männen utnyttjat flickans berusning för att begå gärningarna och dömde de båda ynglinarna för våldtäkt mot barn. 16-åringen dömdes även för hot och våld mot tjänsteman efter att ha hotat och använt våld mot poliser och åklagaren i samband med häktesförhandlingen.

Straffen bestämdes till sluten ungdomsvård i fem månader för 16-åringen och fängelse i ett år och sex månader för 21-åringen. De förpliktades även att betala sammanlagt 180 000 kronor till 13-åringen.

Hovrätten gör nu samma bedömning som tingsrätten när det gäller skuldfrågan och brottsrubriceringen. Hovrätten konstaterar dock att tingsrätten borde ha tagit större hänsyn till att 21-åringen lider av en utvecklingsstörning och därför har bristande omdömesförmåga.

Straffen sätts därför ner till ett års fängelse för 21-åringen och fyra månaders sluten ungdomsvård för 16-åringen.

 

Anna Berntorp

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt