Skip to content

Datainspektionen vill bötfälla nätmobbare

Enligt Datainspektionen leder endast ett fåtal av alla ärenden som rör kränkningar som begås på internet till åtal. Myndigheten föreslår därför att de ska kunna bötfälla de som mobbar och kränker andra på internet.

Datainspektionen föreslog redan i december förra året att en lagändring görs som skulle innebära att myndigheten kan bötfälla de som mobbar och kränker andra på internet.

Statistik från BRÅ visar att anmälda ärekränkningsbrott ökar – anmälningarna är 16 procent fler jämfört med samma period i fjol – och frågan är i vilken utsträckning detta är kopplat till ett ökat användande av sociala medier.

– Under de senaste åren tror jag att det är ett par, tre ärenden som åklagare har gått vidare med när det gäller den här typen av kränkningar. Det är alldeles för lite när vi vet hur det ser ut. Det begås otroligt många kränkningar på nätet, säger generaldirektören för Datainspektionen, Göran Gräslund, till Sveriges Radio.

Idag har Datainspektionen ingen möjlighet att agera mot de som mobbar eller kränker andra på internet. Därför föreslog myndigheten i en skrivelse till justitiedepartementet förra året att de borde få befogenhet att bötfälla dessa personer och samtidigt fungera som ombud i en domstolsprocess för de som drabbats av mobbning eller kränkningar på internet.

Hittills har förslaget inte skickats ut till varken regeringen eller politikerna i justitieutskottet, men enligt Johan Linander, justitieutskottets vice ordförande, är det värt att titta på möjligheten att ge Datainspektionen fler befogenheter.

– Det är därför vi kan behöva titta vidare på om det är någon annan myndighet som ska kunna ge böter till de personer som begår den här typen av brottslighet. Men om det är ett brott som begås så är det ju polisen som ska utreda det i första hand, säger han till Sveriges Radio.

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt