Skip to content

”Avliden” 16-åring får 10 000 kronor i skadestånd

16-årig pojke, skadestånd, skatteverket, avliden, staten, 10 000 kronor

En 16-årig pojke som av Skatteverket felaktigt registrerats som avliden får nu 10 000 kronor i skadestånd.

I januari 2012 blev en 16-årig pojke felaktigt registrerad som avliden i folkbokföringsdatabasen. Detta efter att en handläggare på Skatteverket hade angett felaktiga siffror i ett visst personnummer.

Efter en knapp vecka upptäcktes den felaktiga uppgiften vilken också rättades till samma dag. Men då varken pojken eller dennes föräldrar hade blivit underrättade om den felaktiga registreringen har familjen nu, för pojkens räkning, begärt skadestånd av staten om 10 000 kronor för ideell skada.

Såväl Skatteverket som Justitiekanslern, JK, konstaterar att staten gjort sig skyldig till skadeståndsgrundande fel. Med hänvisning till praxis finner JK att skälig ersättning kan uppskattas till begärt belopp. Denna summa ska därför betalas ut till pojken. 

 

Anna Berntorp

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt