Skip to content

81-åring misshandlade vårdare på servicehus – döms men slipper straff

En 81-årig man boendes på ett servicehus åtalades för ringa misshandel, ofredande och våldsamt motstånd sedan han bland annat slagit en vårdare med ett dammsugarmunstycke samt spottat på poliser. Tingsrätten finner åtalen styrkta men meddelar nu påföljdseftergift.

En 81-årig man åtalades för ringa misshandel, ofredande och våldsamt motstånd.

81-åringen skulle vid ett tillfälle ha befunnit sig utanför entrén till servicehuset där han bodde för att där slå sönder sin gamla dammsugare.

När en av vårdarna kommit ut för att säga till 81-åringen, som varit berusad, skulle han ha slagit mot vårdarens huvud med dammsugarmunstycket och träffat vårdarens handled.

Vid ett annat tillfälle hade polis tillkallats servicehuset då 81-åringen varit kraftigt berusad och uppträtt störande. Efter att två poliser anlänt skulle 81-åringen ha spottat den ena polisen i ansiktet. Han skulle även ha fortsatt att spotta, slå och skrika mot poliserna när de lagt ner honom på golvet för att handfängsla honom samt under färden till en fyllecell.

81-åringen erkände att han gjort sig skyldig till ofredande, men förnekade i övrigt ansvar. Tingsrätten går dock på åklagarens linje och finner åtalen styrkta.

Gällande påföljden konstaterar tingsrätten att de begångna brotten ligger på bötesnivå. Med anledning av mannens höga ålder, de speciella omständigheterna i målet samt då 81-åringen inte längre bor kvar inom äldreomsorgens regi, meddelar tingsrätten dock mannen påföljdseftergift.

Therese Åkerlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt