Skip to content

34-åring våldtog adoptivdotter under flera år – döms till sex års fängelse

En 34-årig man som adopterat en ung flicka och förgripit sig på henne sexuellt dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för bland annat för grov våldtäkt mot barn. Hovrätten fastställer nu underinstansens dom i fråga om skuld.

En 34-årig man dömdes i tingsrätten mot sitt nekande för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn samt sexuellt ofredande av sin dotter. Flickans biologiska pappa var död och 34-åringen kom, sedan han inlett en relation med hennes mamma, att adoptera flickan och bli hennes vårdnadshavare.

Domstolen fann det styrkt att 34-åringen utsatt dottern för systematiska övergrepp under flera års tid, från det att hon var nio år gammal. Övergreppen uppdagades först i samtal med skolkurator då flickan var i 15-årsåldern.

Tingsrätten ansåg att de uppgifter hon lämnat under förhör kunde läggas till grund för bedömningen. Dessa stöddes även av uppgifter från andra familjemedlemmar som uppgav att 34-åringen haft ett närgånget beteende mot flickan. Även att 34-åringen och dottern ofta varit ensamma i den gemensamma lägenheten. Tingsrätten ansåg därmed åtalet styrkt.

Att brotten begåtts mot en egen dotter, påbörjats i ung ålder och pågått under flera års tid ansågs försvårande och påföljden bestämdes till sex års fängelse. 34-åringen ålades även att betala 400 000 kronor i skadestånd.

Både åklagaren och 34-åringen överklagade domen. Hovrätten gör nu dock endast den ändringen att kränkningsersättningen sänks med 50 000 kronor. I övrigt fastställs underinstansens dom.

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt