Skip to content

16-årig flicka förfalskade leg med nagellack - döms av oenig hovrätt

Den 16-åriga flickan ville komma in på en studentskiva och förfalskade sitt leg. Nu döms hon av en oenig hovrätt till skyddstillsyn för urkundsförfalskning. Hon riskerar därmed att få problem med de collegestudier som hon har planerat i USA. 

En 16-årig flicka åtalades för urkundsförfalskning sedan hon ändrat födelseåret på sitt ID-kort och försökt komma in på en krog. Flickan hade, tillsammans med flera vänner, målat över en siffra i födelseåret med nagellack och skrivit dit en ny med eyeliner.

Tingsrätten kom fram till att flickan gjort sig skyldig till urkundsförfalskning. Eftersom det handlade om en viktig urkund var brottet inte att bedöma som ringa. Flickan dömdes till 25 timmars ungdomstjänst.

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom. En hovrättsassessor är skiljaktig och vill ändra påföljden till 60 dagsböter. Anledningen är att flickan gick på elitgymnasium med inriktning mot golf. Hon har haft för avsikt att söka stipendier för collegestudier i USA vilket skulle försvåras om hon dömdes till ungdomstjänst. Flickan är tidigare ostraffad och förfalskningen var en engångsföreteelse för att kunna gå på en studentskiva.

En nämndeman är dessutom skiljaktig i fråga om rubricering och anser att brottet ska rubriceras som ringa med påföljden 30 dagsböter.

 

Anna Berntorp

 

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt