Skip to content

Thomas Lubanga dömd till 14 års fängelse för rekrytering av barnsoldater

Idag bestämdes straffet för den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga. Han döms till 14 års fängelse av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Domen mot Thomas Lubanga föll redan i mars men straffet bestämdes inte förrän idag. Thomas Lubanaga har funnits skyldig till att ha rekryterat barn under 15 år som soldater och utnyttjat dem i inbördeskriget i Demokratiska Republiken Kongo under åren 2002-2003.

De rekryterade barnen fördes till brutala träningsläger i Ituriregionen i Kongo. Pojkarna utbildades för strid medan flickorna ofta hölls som sexslavar.

Rättens ordförande, Adrian Fulford, levererade en sammanfattning av beslutet under en öppen utfrågning i dag. Han betonade brottens allvarliga karaktär och deras påverkan på det internationella samfundet i sin helhet. Han underströk också att barns utsatthet gör att de har rätt till särkilt skydd.

En domare var skiljaktig angående straffbestämmelsen. Hon menade att beslutet inte beaktar det lidande som offren och deras familjer fått utstå till följd av bland annat det sexuella våld som de utsatts för.

Chefsåklagaren hade tidigare yrkat på 30 års fängelse.

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt