Skip to content

Straffsänkning för styvpappa efter åratal av våldtäkter

En man som dömts för våldtäkt mot barn, misshandel och olaga hot efter att han i flera år utnyttjat sin minderåriga styvdotter får straffet sänkt från åtta till sex års fängelse i hovrätten.

En man åtalades för bland annat våldtäkt mot barn efter att mannens styvdotter påstått att hon blivit utnyttjad av mannen i många år. Övergreppen skulle ha börjat när flickan var 12 år och omfattat oralt, vaginalt och analt sex.

Försvaret hävdade att de spår av sperma och DNA från mannen som hittats på flera av de platser där samlagen skulle ha ägt rum hade planterats av flickan genom ihopsamlande av använda kondomer från när styvpappan och flickans mamma haft samlag. Flickan uppgavs vilja hämnas på mannen för att han förbjudit henne att träffa sin pojkvän.

Tingsrätten lämnade dock mannens invändningar utan avseende och flickans berättelse tillsammans med den stödbevisning som fanns bedömdes vara tillräcklig för att fälla mannen för våldtäkt mot barn till åtta års fängelse. Han dömdes även för misshandel och olaga hot och han ska betala 266 500 kronor i skadestånd till flickan.

Domen överklagades och hovrätten konstaterar nu att tingsrättens dom är riktig beträffande skuld, brottsrubriceringar och skadestånd. Men utan att direkt motivera varför anser domstolen att straffet ska sänkas till sex års fängelse.

 

 

Maria Kronvall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt