Skip to content

Sju män våldtog 29-årig kvinna - döms till långa fängelsestraff även i hovrätten

Göta hovrätt
Göta hovrätt

Tingsrätten dömde sju av åtta åtalade män till långa fängelsestraff sedan de genomfört en grov gruppvåldtäkt mot en kvinna i Mariannelund i Småland. Hovrätten fastställer nu underinstansens påföldsval.

Det var i december förra året som en 29-årig kvinna blev brutalt våldtagen av sju män på Migrationsverkets asylboende i Mariannelund i Småland.  

Kvinnan hade gått med en av männen, en 25-årig bekant, till asylboendet där hon tvingades ner i en säng och våldtogs av de sju män som befann sig i lägenheten.

Enligt åtalet skulle de ha hållit fast henne i omgångar respektive samtidigt och tvingat till sig samlag, både vaginalt, oralt och analt. Under våldtäkten skulle männen ha klappat i händerna och skrattat.

Männen som förnekade brott dömdes i april i år för grov våldtäkt. En åttonde man friades då kvinnan inte med säkerhet kunnat peka ut honom samt då övrig bevisning inte var tillräcklig. 

Påföljden bestämdes för två av männen till fängelse i sex år och sex månader, för fyra av männen till fängelse i sex år och för en man, som var under 21 år vid tillfället, till fängelse i fyra år och sex månader. Sex av männen dömdes även till utvisning under 15 år.

Dessutom tillerkändes kvinnan skadestånd om 300 000 kronor.

Domen överklagades till hovrätten, som inte gör någon annan bedömning än underinstansen, förutom att två av männen döms för två fall av grov våldtäkt istället för ett fall av grov våldtäkt och ett fall av medhjälp. I övrigt fastställer rätten tingsrättens dom med avseende på skuld, påföljd och utvisning.

Hovrätten anser dock att kvinnan har rätt till högre kränkningsersättning, och hon tillerkänns nu skadestånd om totalt 400 000 kronor.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt