Skip to content

Sex av landets domstolar vill införa säkerhetskontroller permanent

Från den 1 juli är det lättare för domstolar att själva besluta om de vill höjda säkerheten i form av säkerhetskontroller. Enligt en undersökning gjord av Domstolsverket har totalt sex domstolar meddelat att de vill ha och har behov av säkerhetskontroller mer eller mindre permanent.

Säkerhetskontroller används emellanåt idag redan vid många av landets domstolar men kan nu komma att bli allt vanligare i och med den regeländring kring säkerhetskontrollerna som infördes den 1 juli.

– Tidigare krävdes det en konkret hotbild, ofta kopplad till en viss förhandling. I dag blir det enklare för domstolen att besluta om kontroll. Det är oftast nu kopplat till en mer abstrakt hotbild. Till exempel kan det vara att domstolen har flera mål med mer svårbedömda risker, som familjemål, psykiatrimål eller migrationsmål, säger Jonas Rolfsson, säkerhetsexpert vid Domstolsverket, till Ekot.

– Det kan också vara det är ett ungdomsgäng som håller sig i lokalerna, och man kan misstänka att de har vapen på sig, fortsätter han till Ekot.

Enligt en undersökning som Domstolsverket genomfört har totalt sex domstolar meddelat att de har planer på att försöka göra säkerhetskontrollerna mer eller mindre permanenta. Dessa är tingsrätterna i Lund, Malmö, Göteborg, Örebro, Helsingborg och Luleå.

Undersökningen gjordes i våras i samband med att proppositionen kom och av den framkom att totalt sex tingsrätter har behov av och vill införa permanenta säkerhetskontroller, säger Rolfsson.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt