Skip to content

Sålde kvinna som prostituerad - döms för koppleri istället för männniskohandel

Hovrätten anser att fyra män som utnyttjat en kvinna från Rumänien och sålt henne som prostituerad ska dömas för koppleri istället för människohandel.

Fyra män dömdes för människohandel efter att ha utnyttjat en 23-årig kvinna från Rumänien som prostituerad. Sammanlagt har elva personer dömts i tingsrätten för inblandning i människohandelshärvan.

Kvinnan hade tagits till Sverige av två av männen som efter att hon fått jobba för dem som prostituerad sålts till de två andra tilltalade. Kvinnan invände dock att hon endast varit på semester i Sverige.

Tingsrätten menade att alla fyra männen utnyttjat kvinnans utsatta situation. Hon hade inte tidigare varit i Sverige, pratade inte språket och hade inga pengar. Då männen haft stort inflytande över hennes möjligheter att påverka sin situation, dömdes de för människohandel till fyra respektive två års fängelse.

Hovrätten menar dock att det inte framkommit att kvinnan vaktats eller på annat sätt hindrats att förändra sin situation. Rätten pekar på att vad männen gjort är oacceptabelt men att det inte rört sig om människohandel utan koppleriverksamhet.

Anledningen till att hovrätten anser att det rör sig om koppleri är att det inte förelegat någon "kontrollsituation" och att kvinnan inte har varit i sådan beroendeställning till männen att hon endast hade valet att underkasta sig deras vilja. Därför döms männen istället för grovt koppleri till tre respektive två och ett halvt års fängelse.

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt