Skip to content

”Machetemannen” led inte av psykisk störning - döms till åtta års fängelse

På torsdagen dömdes en man som i media kallats machetemannen till åtta års fängelse för bland annat mordförsök. Detta efter att han i mars i år bland annat oprovocerat högg ner en kvinna på öppen gata med en machetekniv samt kapande en minibuss med skolungdomar.

Den man som i media kallats machetemannen döms nu i tingsrätten för bland annat försök till mord, olaga hot och våld mot tjänsteman.

Mannen attackerade en kvinna utanför Sundsvalls sjukhus och högg henne upprepade gånger med en machete i benen och ansiktet.

Mannen flydde sedan platsen i sin bil men körde i diket. Då en skolbuss stannade för att hjälpa till hotade mannen en av lärarna med macheten och tvingade av passagerarna innan han själv körde iväg med bussen.

Mannen hade tidigare varit föremål för tvångsvård och uppgav att han mått psykiskt dåligt under flera år. Han har inte bedömts lida av någon allvarlig psykisk störning men rätten tog hänsyn till hans hälsotillstånd vid straffmätningen.

Attacken mot kvinnan rubriceras som försök till mord då kvinnan befunnit sig i en utsatt situation och orsakats mycket allvarliga skador. Men också då mannen använt ett livsfarligt vapen.

Påföljden bestäms till fängelse i åtta år. Mannen åläggs att utge sammanlagt 309 000 kronor till 14 målsäganden varav 140 000 kronor till den attackerade kvinnan.

 

Foto: Scanpix / Polisen

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt