Skip to content

Knivhögg sambo i hjärtat -– döms till nio års fängelse för dråp

En 25-årig man som högg sin sambo upprepade gånger med en kökskniv i bröstet och i ryggen döms nu till nio års fängelse för dråp.

En 25-årig man och en 23-årig kvinna bodde tillsamman i en villa. Efter ett restaurangbesök kom de tillsammans hem till huset och bråkade.

Bråket övergick i våldsamheter och slutade med att mannen stack kvinnan upprepade gånger med en kökskniv i bröstet och i ryggen.

Mannen, som hade en alkoholhalt om 3,09 promille i blodet, larmade efter gärningen ambulans och erkände dådet under häktestiden.

Tingsrätten konstaterar att bland annat angreppssättet och skadornas art talar för att mannen hade för avsikt att döda och finner att gärningen begicks uppsåtligen.

De närmare omständigheterna kring själva gärningen är dock inte helt klarlagda vilket innebär att gärningsmannens berättelse inte kan lämnas helt utan avseende, men det faktum att kvinnan var närstående till mannen talar för att han ska dömas för mord.

Fler omständigheter talar dock för att gärningen ska rubriceras som dråp, bland annat att gärningen begicks i hastigt mod, att de båda var berusade och att det första knivhugget, som gick genom hjärtat, var direkt dödande.

Mannen har enligt rätten inte tillfogat kvinnan något onödigt lidande eller dödsångest och visade ingen grymhet i sitt handlande.

Han döms därför för dråp och för att vid ett tidigare tillfälle ha gjort sig skyldig till skadegörelse, olovlig körning och rattfylleri. Fängelsestraffet bestäms till nio år och mannen förpliktas att betala drygt 156 000 kronor i skadestånd.

Foto: Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt