Skip to content

Karl Åke Roghe ny chef för EU:s polisinsats i Afghanistan

Den svenske polismästaren och juristen Karl Åke Roghe har utsetts till chef för EU:s polisinsats i Afghanistan. - Det är glädjande att en svensk får leda det viktiga arbetet för att öka tryggheten i Afghanistan, säger justitieminister Beatrice Ask.

Insatsen har till uppgift att bistå den afghanska polisen i att upprätta en effektiv civil polisorganisation med fungerande länk till övriga delar av rättskedjan.

- Utnämningen av Karl Åke Roghe som insatschef till EUPOL Afghanistan kommer i ett skede då Sverige skiftar fokus i Afghanistan från militärt engagemang till civilt. Regeringen sätter stort värde på utnämningen och stöttar Roghe i hans uppdrag, säger utrikesminister Carl Bildt i ett pressmeddelande.

EU:s polisinsats i Afghanistan inleddes i juni 2007. Utöver Roghe tjänstgör för närvarande ytterligare ett tjugotal svenskar i insatsen. De är utsända av Polisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Folke Bernadotteakademin (FBA).

Karl Åke Roghe har en lång erfarenhet av EU:s internationella verksamhet och har tidigare tjänstgjort i både Kosovo och Sudan. Han kommer senast från en tjänst inom polismyndigheten i Gävleborg.

Roghe träder i tjänst vid insatsen den 1 augusti 2012.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt