Skip to content

JK: Häktningstid i andra nordiska länder ska avräknas svenska fängelsestraff

En man beviljas skadestånd då han varit frihetsberövad i Danmark innan han började avtjäna ett fängelsestraff i Sverige eftersom den tid han var frihetsberövad i Danmark inte avräknades från straffet.

En man dömdes för grov stöld till nio månaders fängelse. Mannen hade gripits i Danmark där han satt frihetsberövad tills det att han överlämnades till Sverige cirka tre veckor senare.

Mannen avtjänade sitt fängelsestraff i Sverige där avräkning från de utdömda nio månaderna endast gjorts avseende den tid mannen suttit häktad i Sverige. Mannen yrkade ersättning med anledning av att frihetsberövandet i Danmark inte avräknats vid straffverkställigheten.

JK pekar på att frihetsberövanden som skett i övriga nordiska länder bör avräknas enligt samma principer som gäller för frihetsberövanden som förekommit i Sverige. Därför får mannen nu 22 000 kronor i skadestånd.

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt