Skip to content

Hällde brännbar vätska i brevlåda och skruvade fast dörr - döms för grovt olaga hot

Tingsrätten dömde en man för försök till mord och mordbrand sedan han hällt brännbar vätska genom sin vicevärds brevinkast, skruvat igen dörren med skruvar, ristat in ordet ”Dö” på dörren samt slängt in en rörled genom fönstret. Hovrätten ändrar nu underinstansens dom och dömer mannen för grovt olaga hot.

En man åtalades för försök till mord och mordbrand. Han skulle nattetid ha hällt brännbar vätska genom sin vicevärds brevinkast och sedan skruvat igen dörren med två långa skruvar. Därefter skulle mannen ha ristat in ordet ”Dö” på utsidan av dörren samt slängt in en så kallad rörled genom vardagsrumsfönstret.

Mannen förnekade ansvar, och hävdade bland annat att det skulle föreligga en komplott mot honom och att allt skulle vara iscensatt av vicevärden samt hyresvärden.

Tingsrätten konstaterade det utrett att mannen begått gärningen. Domstolen anförde att det funnits en risk för brottets fullbordan och att gärningen varit planerad. Bland annat då den genomförts nattetid med minst risk för upptäckt. Åtalet var därför styrkt, enligt rätten.

Påföljden bestämdes för mannen, som även dömdes för en mängd andra brott såsom barnpornografibrott, rattfylleri och vapenbrott, till fängelse i fyra år och tre månader. Mannen skulle även utge skadestånd med sammanlagt drygt 85 000 kronor.

Domen överklagades bland annat med avseende på försök till mord och mordbrand till hovrätten, som finner det utrett att mannen begått gärningen men att det inte är visat att han haft uppsåt att anlägga brand och beröva vicevärden livet.

Hovrätten anför dock att mannen hotat vicevärden med brottslig gärning, och att han gjort sig skyldig till grovt olaga hot. Påföljden bestäms till tio månaders fängelse. Mannen ska även utge skadestånd med drygt 30 000 kronor.

Therese Åkerlund

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt