Skip to content

Första knivhugget föranleder inget ansvar - det andra utgör grov misshandel

En 22-årig man som åtalades för mordförsök sedan han knivhuggit en annan man två gånger dömdes i tingsrätten till över två års fängelse för grov misshandel. Hovrätten anför att det första knivhugget inte ska föranleda ansvar men att det andra knivhugget utgör grov misshandel och fastställer nu underinstansens påföljdsval.

En 22-årig åtalades för försök till mord sedan han tilldelat en annan man knytnävsslag samt knivhugg.

Männen kände inte varandra, men mellan tingsrätten och hovrättens domar i det aktuella målet dömdes mannen för att tillsammans med flera andra ha rånat 22-åringen.

Tingsrätten fann att den mordförsöksåtalade 22-åringen gjort sig skyldig till grov misshandel. Påföljden bestämdes för 22-åringen, som även dömdes för narkotikasmuggling, narkotikabrott och ringa narkotikabrott, till fängelse i två år och tre månader. 22-åringen skulle även utge skadestånd med drygt 20 000 kronor.

Domen överklagades till hovrätten, som konstaterar det utrett att 22-åringen tilldelat mannen ett knytnävsslag samt två knivhugg. Men då den knivhuggne mannen slagit först, anser domstolen att knytnävsslaget utdelats under nödvärn.

Vidare anför domstolen att då mannen haft en silverfärgad mobil i handen kan det ha uppfattats som en kniv och att det första knivhugget inte ska föranleda ansvar, men att det andra knivhugget utgör grov misshandel. Vid påföljdsbedömningen gör hovrätten samma bedömning som underinstansen. Skadeståndsskyldigheten ändras dock till drygt 30 000 kronor.


Therese Åkerlund

 

 

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt